Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
241743
Sted- og lokalitetsnummer
140510-116
Anlæg
Helligkilde, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 1848 e.Kr.)

Original fredningstekst

Helligkilde. Stenforet fordybning. 3 m i diameter og 1,5 m dybt.

Undersøgelseshistorie

2007
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHelligkilde.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHelligkilde. Udtørret. En fugtig fordybning med stenforing omkring. Stenforingen er opbygget af store sten i en halvkreds. Højde/dybde ca. 70 cm. Diameter ca. 1 m. Beliggende på en stejl skrænt beklædt med træer.

Helligkilde

Helligkilde, kilde, hvis vand ansås for at være helbredende. Ifølge dansk folketro var "kraften" i vandet på sit højeste valborgsaften (30. april) og sankthansaften (23. juni), som derfor var de foretrukne besøgstider. Det var især gigt, lammelse, sår og bylder, skab og fnat samt mave- og øjensygdomme, man søgte helligkilderne for. Vandet skulle drikkes af nye lerskåle, som bagefter knustes og kastedes i kilden eller ved siden af. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links