Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
231715
Sted- og lokalitetsnummer
140510-1
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Bogenholm, Bogensø by og Toggerbo by. "Høvelshøj", 1-1,5 x 10-12 m. Større, flad sænkning i siden mod nord, i øvrigt velbevaret. Græs- og lyngklædt, i ager.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRundhøj med en del sten i overfladen. Mod N og Ø en dynge marksten af ældre dato. I N-siden af højen en afgravning (4 x 3 x 0,5 m.). "Høvelshøj". Berejst 1985: Som beskrevet. Bevoksning: 1985: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumMarkstensdyngen mod øst er fjernet. Højen er bevokset med græs og små træer/buske af forskellig slags.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links