Afskalning i figur.

.
Lykkehjulet.
.

Fakta

Malerierne er placeret i hovedskib. Malerierne er dateret til 1500-1550 (1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Galtrup Kirke forestiller moraliteter, fabler og talemåder, Kristus/Jesus (Guds søn) og Maria (Jesu moder). Derudover indeholder kalkmalerierne rankeslyngornamenter og andre ornamenter. De ornamentale detaljer viser motiverne ranke og blad og stjerne.

Kalkmalerierne er bevaringsværdige. Bevaret er kun mindre, fragmentariske dele af to udsmykninger på skibets triumfvæg.

Kalkmalerierne er vurderet som mulig behandlingskrævende. Malerierne på triumfvæggen er generelt i en tilfredsstillende bevaringstilstand, men i motivet mod nord ses en enkelt større afskalning af farvelag. Farve- og kalklags vedhæftning bør kontrolleres og eventuelt sikres.

Kirken

Galtrup Kirke består af romansk kor (oprindelig med apsis) og skib opført i granitkvadre på granitsokkel. I slutningen af 1500-tallet er en opgang til prædikestolen brudt gennem triumfmuren. Omkring 1500 er apsis nedrevet, og et vesttårn er opført. Tårnets nedre del er i genanvendte granitkvadre yderst og rå kampesten inderst, mens den øverste del er helt i munkesten. I tårnrummet er ansatser til et aldrig fuldført hvælv. Våbenhuset på skibets sydside er opført i små mursten omkring 1860 som erstatning for et tidligere våbenhus i bindingsværk.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Morsø Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links