Parti af ornamental udsmykning over apsidebuen.

.

Fakta

Malerierne er placeret i kor. Malerierne er dateret til 1500-1525 (1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Klovborg Kirke forestiller indskrifter. Derudover indeholder kalkmalerierne planteornamentik borter og imitationer. De ornamentale detaljer viser motiverne ranke og blad.

Kalkmalerierne er bevaringsværdige. Gemt bag altertavle er en enkel ornamental udsmykning over buen til apsis.

Kalkmalerierne er vurderet som behandlingskrævende. Maleriet på korets østvæg har i særdeleshed aktive opskalninger af farve- og kalklag. Maleriets kalkbaggrund fremstår misfarvet fra udtværet rød farve fra maleriets dekoration.

Kirken

Klovborg Kirkes skib og oprindelige kor er o. 1200 opført med udvendige granitkvadre, mens der indvendig er anvendt kampesten. I 1500- eller 1600-tallet fik skibet indsat tre ens ottedelte hvælv, og på samme tid opførtes et vesttårn med samtidigt ottedelt hvælv magen til skibets. Tårnet, der har bredde som skibet, er udvendig bygget i nye og genanvendte kvadre, mens der indvendig er anvendt munkesten. Kort før 1600 opførtes det nuværende langhuskor med apsis. Koret er udvendig opført i genanvendte kvadre, indvendig i munkesten, mens apsis er i tegl. Koret har tøndehvælv af træ fra 1800-tallet. Under koret er en samtidig gravkrypt med to grathvælv. Det sydvendte våbenhus er i tegl. Koret og skibet står i blank mur, mens apsis, tårn og våbenhus er hvidkalkede.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Ikast-Brande Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links