.
Licens: CC BY SA 2.0

Klemenskerstenen 1 er en runesten fra ca. 1075-1125. Stenen er tidligst omtalt i Ole Worms (1588-1654) Monumenta Danica, hvor den lå over en bæk i Klemensker Sogn. Den skulle være flyttet hertil fra den nærliggende Lundhøj. Stenen er opbevaret på kirkegården ved Klemenskirke i sydøsthjørnet mellem kor og skib. Dens bevaringstilstand er god/jævn. Overfladesmuldringer ses på to sider, og der er en revnedannelse ved rammebåndet. Stenen består af granit og er 274 cm høj og 40-63 cm bred.

Inskriptionen, der er skrevet på olddansk og med runer fra sen vikingetid, lyder: "Gunhildr let resa sten þænsa æftiR Øþbiorn, bonda sin. Kristr hialpi siolu ØþbiarnaR i lius ok paradis. Kristr hialpi siolu ØþbiarnaR ok GunhildaR ok santa Mikael i lius ok paradis."

Oversat lyder indskriften: "Gunhild lod rejse denne sten efter Ødbjørn, sin mand. Kristus hjælpe Ødbjørns sjæl i lys og paradis. Kristus og Sankt Michael hjælpe Ødbjørn og Gunhilds sjæl i lys og paradis."

Indskriften er opbygget af en rejserformel efterfulgt af en sjæleformel. Lignende sjæleformler kendes fra runesten i Uppland i Sverige.

Videre læsning

Læs mere om Oldtiden i Bornholm Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links