Thyboerne har igennem tiden skullet forholde sig til tilflyttere, hvilket både har ført til sammenstød og berigelse af lokalsamfundene.

Klitmøller, der tidligere var kendt for sin skudehandel med Norge, har sit eget særpræg. I dag er det surferne, der har gjort byen og hele Thykysten kendt som Cold Hawaii pga. stedets specielle vind- og strømforhold. Surferne opdagede disse kvaliteter i 1980’erne, og nogle år senere begyndte danske surfere at bosætte sig i fiskerlejet. Området har i dag udviklet sig til en lille surferkoloni, der på flere måder sætter sit præg på byen; fx var surferne blandt initiativtagerne til oprettelsen af Klitmøller Friskole og Fribørnehave i 2011.

Forholdet mellem den traditionelle fiskerbefolkning og de moderne surfere var i begyndelsen anspændt, men da det viste sig, at surferne var interesserede i at bosætte sig og blive en integreret del af byens befolkning, vendte stemningen, og i dag er mølboerne stolte af det nye brand, byen har fået. Afholdelsen af en international konkurrence, hvor nogle af verdens bedste surfere deltager, såvel som den festival, som surfklubben NASA afholder, tiltrækker hvert år mange turister.

Videre læsning

Læs mere om byer i Thisted Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Byer

Eksterne links