Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra NØ
.
Oversigtsfoto set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Aarhus Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
251318
Sted- og lokalitetsnummer
150404-32
Anlæg
Langhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 25/8 1894. Købt. Afmærkn.: MS 1896, løjtnant Lassen. Langhøj, 4 x 30 m. Enkelte randsten i S. I NV-endens top ses flere store sten. Lidt afgravet i VNV-siden og på overfladen, der er ujævn.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1894
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1949
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Den langagtige høj er Ø-V vednt med en høj vestende og en flad østende. Generelt er overfladen meget ujævn. I vestenden ses i toppen en 4 m stor og 0,3 m dyb sænkning, der fortsættes ud mod højfoden mod nord. På¨den S*-skråning af vesttoppen en 1 m stor sten. Den østlige del består af et plant 6m x 10 m stort område, der hælder let fra V mod Ø. Området ligger 1,2 m lavere end vestendens top. Den vestlige og østlige del er i højens nordskråning adskilt af en ca. 2 m brd grøft. Beskadigelser: På den flade østlige del af højen et 6 m x 5m stort område med forbrændt træ og jern, kvas og hø. Store og små (søm feks.) ligger mellem hinanden. - Der har været et stort bål her og græset er svedet helt væk. (Film 20:24) ** Seværdighedsforklaring ** Stor høj, i højgruppe. Vid udsyn. Bevoksning: 1980: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Bevokset med græs, krat og buske. Synlig fra offentlig vej.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links