Foto, oversigt
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
130461
Sted- og lokalitetsnummer
110310-46
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Langhøj, 26 m lang i N-S, 16 m bred, 3,25 m høj. Nordsiden stejlt afgravet, vestl. fod afgravet, østlige fod afpløjet. Mindre, flad sænkning i sydsiden. Bevokset med græs og gra- ner. NM I: Langhøj, Dåsen...

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLanghøj. Som tidl. beskr., men væltede træer har forårsaget et par nye skader i Ø-siden: 1) Nær N-enden, hvor overfladen er revet op fra højfoden til midt på siden. Øverst i forstyrrelsen ses enden af en større sten. Desuden sås 2 løsrevne, håndstore sten, en mursten samt en skiveskraber. Skaden har muligvis tangeret en grav, men tilsyneladende ikke beskadiget den. 2) Ca. 2/3 nede ad siden mod S. Delvis oprevet stød. I S-siden gl., mindre hul - antagelig efter væltet træ. Et sidste grantræ i S-enden burde fældes. (En del flintaff. i overfl. S for højen). Ejeren lovede at lade det lille stød sidde, og ikke rykke det store op, men nøjes med at save rødderne over. Bevoksning: 1983: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt langhøj i ager. Spredt bevokset med træer.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links