Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1411140
Sted- og lokalitetsnummer
120517-118
Anlæg
Langhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Langhøj, nu ca. 41 m lang, 2 m høj, 5 m bred, i lyng og beplan- tet med fyr i ager. Overfladen noget ujævn efter plantehuller. Har tidligere været omgivet med randsten. Foden med brink efter stenenes fjernelse. Retning ca. NØ-SV. Har været ca. 8 m længere mod SV.

Undersøgelseshistorie

1957
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1970
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumTræbevokset langhøj i ager.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumLanghøj beliggende i nordsiden af mindre skovparcel i ager. Delvist træbevokset.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links