Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra SØ
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Samsø Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
301735
Sted- og lokalitetsnummer
030505-24
Anlæg
Langhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Søndre Hønsepold, langhøj 20 x 15 m. 3 m høj. Afpløjet. Beplantet.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDen sydligste er af fremtrædende langagtig Form med større Stene paa flere Steder i Randen. Det er mulig en forstyrret Langdysse. Længde fra Nord til Syd: 73 Fod. Brede: i den nordlige Ende 45 Fod, i den sydlige 40 Fod.
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Søndre Hønsepold", Langhøj, 20 x 15 m., 3 m. Høj, Foden afpløjet, beplantet.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er tæt bevokset med hyld, brændenælder, fyr mm.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links