Faktaboks

Kommune
Helsingør Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
252948
Sted- og lokalitetsnummer
010408-76
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Meddelt til NST, NSJ, men ikke tinglyst Langhøj. 10 x 16 m, orienteret Ø-V. 0,5 m høj, højst i V-enden. Sænkning i midterpartiet. I Ø-enden en 2,3 x 1,1 x 0,5 m stor sten. N for denne i højfoden en ca. halvt så stor sten.

Undersøgelseshistorie

1999
Diverse sagsbehandling - KUAS, FortidsminderLanghøj, 10 x 16 m, Ø-V, 1/2 m høj, højest i V. I østenden stor sten. Nord for denne i højfoden en sten.
2003
Diverse sagsbehandling - Folkemuseet
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links