Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1908125
Sted- og lokalitetsnummer
130114-137
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Langhøj, 1,5 x 30 x 8 m. Orienteret SV-NØ. Beskadigelse SV for centrum. Hullet er 1,6 m dybt og måler 3 m i diameter. Flere mindre, gamle huller i højen. Af beskadigelsen fremgår, at højen er opført af hovedstore sten. Højen er dækket af græs og nåle- og løvtræer i delvist tilplantet område.

Undersøgelseshistorie

1991
Tinglysning - KUAS, FortidsminderLanghøj 1,5x30x8 meter. Orienteret SV-NØ. Beskadigelse SV for centrum. Hulllet er 1,6 meter dybt og måler 3 meter i diameter. Flere, mindre gamle huller i højen. Af beskadigelsen fremgår, at højen er opført af hovedstore sten. Højen er dækket af græs og nåle- og løvtræer i delvist tilplantet område.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links