undermineret sten, set fra NØ
.
oversigt, set fra ØSØ
.
oversigt, set fra VNV
.

Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322087
Sted- og lokalitetsnummer
030110-327
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Rest af langdysse omfattende 15 randsten på oprindelig plads, stående på række over en omtrent vest-øst-gående strækning på 13 meter. De rejste sten er op til en meter høje og vender deres mest plane flade mod nord. Mod vest yderligere to sten og mod øst fire sten i forstyrret position. Den ene af de østlige sten har mærker efter sprængning ved boring og brug af sprængstof. Fortidsmindets samlede længde inklusive sten i forstyrret leje er 21 meter. Stenene i uforstyrret position står ca. 1½ meter fra toppen af den gamle, for længst tilgroede kystskrænt.

Undersøgelseshistorie

1974
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidFormentlig rester af næsten helt ødelagt langdysse.
2006
Museal besigtigelse - KulturstyrelsenRest af langdysse. 15 randsten fra nordlige langside står på oprindelig plads, over en strækning på 13 meter. Mod vest yderligere to sten og mod øst fire sten i forstyrret position. Fortidsmindets samlede længde 21 m. Ligger i krat umiddelbart ovenfor kystskrænt. Placering på kortet er usikker. Ned over skrænten er tilsyneladende for mange år siden kastet jord med enkelte flintafslag – muligvis udrømmet højfyld.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links