Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
26028
Sted- og lokalitetsnummer
180412-258
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Langhøj, 14 x 30 m stor og ca. 1 m høj. Orienteret i Ø-V. I have

Undersøgelseshistorie

1984
Uspecificeret aktivitet - Ringkøbing Museum
1984
Diverse sagsbehandling - Ringkøbing Museum
1984
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidFormodet skibssætning. Oplysninger fra litteratur om Lem sogn. Efter en besigtigelse viser anlægget sig snarest at være rester af en langhøj/langdysse, hvor randsten er fjernet.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museummeget flad, langhøj bevokset m store bøge i privat have ud til vej

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links