Oversigt set fra NV
.
Oversigt set fra NØ
.
500
.

Faktaboks

Kommune
Brønderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
081473
Sted- og lokalitetsnummer
100206-86
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 17/9 1908, gdr. N.P. Christensen Diplom En af "Smedehøje", langhøj, 2,5 x 14 x 35 m. Orienteret NØ-SV. Ved midten en større flad sænkning. Ved Ø-fod er gra- vet et hul, 2 m i diam., hvorved en ca. 1 m lang og bred sten er frilagt. Nogle afslagningstykker fra denne sten ligger tæt øst for hullet. Øst i N-siden ses en randsten og øst for denne er hulet ind så nok en randsten er kommet til syne. Græs- og lynggyvelklædt i udyrket stykke. NMI: ....tæt øst for hullet. Denne beskadigelse ser ud til at være adskillige år gammel. Øst i N-siden .........

Undersøgelseshistorie

1908
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1908
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1939
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1968
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links