Faktaboks

Kommune
Langeland Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
411927
Sted- og lokalitetsnummer
090208-25
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Stenomsat langhøj, orienteret NØ-SV, 1-1,5 m høj, 45 m lang og 5 m bred. De ca. 1 m høje, til dels jorddækkede randsten står for en dels vedkommende på oprindelig plads, medens an- dre er væltede. Formentlig langdysse. Af kammer ses intet. Højen ligger i et græsareal 57 x 17 m, i ager.

Undersøgelseshistorie

1973
Anmeldelse fra privat - Langelands Museum
1975
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1975
Museal besigtigelse - Langelands Museum
1979
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLanghøj, 1,0 x 48,0 x 11,0 m., forefundet som beskrevet på fredningskartotekskort. Dog kunne kun enkelte randsten (på S-lige langside) erkendes i den næsten meterhøje urtevegetation, hvorfor de ovenfor angivne mål gælder højens udstrækning bedømt visuelt og ikke ud fra randstensforekomster. Orienteret ØNØ/VSV. Bevoksning: 1982: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links