Faktaboks

Kommune
Holstebro Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
220514
Sted- og lokalitetsnummer
180319-122
Anlæg
Langhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 13/9 1895, gårdmand Søren Henriksen Diplom. Afmærkn.: MS 1929, lærer Chr. Krogh. Høj, "Langhøj", ca. 28 m lang i Ø-V, ca. 1,3 m høj. Lynggroet i ager med spredte fyrretræer.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Langhøj", orienteret NNØ-SSV. Højen er højest i den NNØ ende ca. 1,6 m, noget lavere i SSV enden og lavest på midten, ca. 1,1 m. MS er fjernet. Overtrampet af kreatur: den NNØ ende er afgravet i top og sider med den største afgravning i NV siden ind mod højmidten, ca. 3 m i diameter, 0,3 m dyb, 2 større huller i NV langside, ca. 3 m i diameter, 0,3 m dybe. SSØ højende er afgravet i top og mod syd. Lille tilgroet hul i højmidte, ca. 1 m i diameter, 0,2 m dybt. I SØ siden en tilgroet indgravning. SØ højfod er snedækket. Bør hegnes ved græsning fremover. Højen er græsgroet, i ager. Ca. 23 m SØ for højfod er gravet et hul, ca. 15x3 m, indtil 1 m dybt, hvor jorden synes brugt til dækning af en kule, der ligger på langs af hullet. Langs hegnet indtil ca. 22 m øst for højfod er henlagt omkring 110 halmballer i hvid plastik plus to ved højfod. Sort plastik og bildæk ligger strøet i området. Ca. 75 m SV for højfod er henlagt dynger af ler, sten og murbrokker, næsten på størrelse med højen, i et ujævnt forgravet brakliggende område. Bevoksning: 1992: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links