Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
24116
Sted- og lokalitetsnummer
160115-150
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 14/8 1894, købt. Afmærkn.: MS 1896, lieutn. Lassen. Langhøj, 3 x 36 m (i Ø-V) x 19 m (N-S). I øst er højt oppe en nedgravning, 3 x 6 m. Græsklædt.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1894
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLanghøj, orienteret Ø-V. I midten krater. O ca. 2 m, hvori nygravet dyregang. I østenden mindre krater. Iøvrigt smuk og velbevaret høj. Dyregang. På højens nordside henligger en dynge rafter og en stor plasticpose med affald. ** Seværdighedsforklaring ** Set fra vejen i sammenhæng med 2411:2-9 smuk højgruppe. Bevoksning: 1988: Græs
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumLanghøj. Beliggende i græsmark. Fundet som beskrevet dvs. med gammelt krater i toppen/østsiden. FM-sten på sydsiden. Højen er bevokset med græs og lidt lyng.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links