Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
191221
Sted- og lokalitetsnummer
131205-1
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.); Urnegrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

"Haversdås", langhøj, 100 x 15 x 2,5 m, afgravet langs foden. Mod øst ses rester af fodkrans. Græs- og kratbevokset, i ager. Nørbæk, matr.nr. 17e: "Haversdås", langhøj i skel til matr.nr. 5b af Nørbæk.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Genstand givet til museum - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNM B 13896: Urnegrav fra Haversdaas, Viborg Amt. Indsendt af Th. Ramskou ved Brev af 7/4 48. Journ. 236/48. - En Del (3/4 Cedertræsæske) Sideskaar af en Urne fra yngre Bronzealder. Brunlig Lermasse. 13896 er funden i den fredlyste Langhøj Haversdaas, Nørbæk Sogn (Sb. 1), Sønderlyng Herred, der var foretaget Gravninger i Højen og i et nygravet opsamledes Skaarene sammen med nogle brændte Ben.
1948
Uspecificeret museal aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBrev af 7/4 1948 fra Th. Ramskou til N01: "Nationalmuseet I Afd. Den 5 ds. beså jeg langhøjen Haversdaas, sb. 1, Nørbæk s., Sønderlyng hrd. Den østlige del af højen, der ejes af gårdejer Johannes Pedersen, Essenbækgaard pr Volk mølle efter hvad ejeren af den anden halvdel oplyste, fortjener lidt omtale. Jhs. Pedersens del af højen viste spor af friske gravninger, både langs kanterne hvor man øjensynlig har ledt efter randsten - sådanne forefandtes på urørt leje ved østenden - og oppe på højen. Her fandtes omkring et nygravet hul en del hovedstore sten, spredte brændte ben samt de medfølgende opsamlede skår. [NM B 13896] Da Essenbækgaard jo ligger er godt stykke på den anden side af Randers har jeg ikke talt med Johs Pedersen men vil foreslå at I Afd. sendte ham en skrivelse med pålæg om straks at standse yderligere gravninger samt at reparere den skete skade, hvilket let kan lade sig gøre, da den opgravede jord stadig ligger ved hullerne og grøfterne langs højens sider. Ganske vist er også den vestlige del, der ejes af gårdejer Østergård Nielsen på Hammershøj noget forgravet, men det er gamle skader. Ærbødigst Th. Ramskou
1948
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBrev af 9/4 1948 fra N01 til Gdr. Johannes Pedersen, Essenbækgaard pr. Volk Mølle: "Da Vi har bragt i Erfaring, at den Del af Langhøjen "Haversdaas", der tilhører Dem, er blevet forstyrret ved Gravninger fornylig, vil vi gøre Dem opmærksom paa, at det drejer sig om et Fredlyst Oldtidsminde, der ikke paa nogen Maade maa ødelægges. Ved en af Nationalmuseets Repræsentanters Besøg paa Stedet d. 5. ds. bemærkedes det, at den opgravede Jord laa paa Højen, denne maa snarest fyldes i de gravede Huller og Skaden udbedres. Museet vil i Løbet af Aaret igen besøge Haversdaas for at se, om alt er bragt i Orden. P.M.V. Ærbødigst"
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBesøgt Gdr. Johs. Pedersen 30/7 1950, han ejer den hele "Haversdaas". Han sagde, at Gravningen var foretaget uden hans Vidende af Folk, der gravede efter Ræve. Lovede at fylde Hullerne igen. Th Mathiassen
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLanghøj kaldet "Haversdås". Stedvis med gamle nedgravninger i top og sider samt i eller ved foden. Orienteret ca. VNV/ØSØ. I Ø-fod en del sten, dog tvivlsomt om randsten. Større halmbunke ca. 20 Ø for højen. Aftale om fjernelse henvises til plejeaftale v. Århus amt. ** Seværdighedsforklaring ** Fortidsminde af usædvanlig type og størrelse. Bevoksning: 1991: Græs, Løvkrat og Løvtræer.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Halmbunken er dog fjernet. Græsklædt høj med krat mod vest.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Urnegrav

Urnegrav, begravelse, hvor de brændte skeletrester er nedlagt i en urne (lerkar). I forhistorisk tid blev urnegrave almindelige i Danmark fra midten af bronzealderen ca. 1100 f.v.t., da gravskikken gradvis ændrede sig fra jordfæste til ligbrænding i takt med udviklingen i det meste af Europa, se urnemarkskultur. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links