Faktaboks

Marie Luplau
Født
7. september 1848, Hillerød
Død
26. august 1925, Frederiksberg
Titel
Maler
Nationalitet
Dansk
Virkested
Danmark
Portræt af Marie Luplau
Af /Det Kgl. Bibliotek, Portrætsamlingen.

Biografi

Jarmers Plads, 1885.03.10
Af /Det Kgl. Bibliotek, Topografisk Samling.
Licens: Materialet er fri af ophavsret

Marie Luplau var præstedatter fra Varde. Moderen var en ivrig forkæmper for kvindelig valgret, og hendes emancipationstanker gjaldt også datteren. L. hørte til den kreds af kvindelige kunstnere, der aktionerede for at skaffe kvinder adgang til Kunstakademiet i 1874. Det lykkedes ikke, så i stedet drog hun sammen med Emilie Mundt, som hun havde truffet på Vilhelm Kyhns tegneskole, til München, hvor de arbejdede efter levende model. I 1878 oprettede L. og Emilie Mundt selv en tegneskole i forbindelse med deres hjem på Gl. Kongevej. Den eksisterede i 35 år og var et af de vigtigste rekrutteringssteder til Den med Akademiet forbundne Kunstskole for Kvinder, der blev oprettet i 1888.

Et langt Pariserophold 1882-84 var af stor betydning. Her udviklede L. sig til måske den første danske kvindelige friluftsmaler. Det skete i Bretagne. Efter hjemkomsten opsøgte hun Sydvestjylland, hvor hun havde boet som ung, og malede en række landskaber af klinterne ved Ho Bugt. Også fra Tåsinge og Sjælland udførte hun landskaber med en særlig blanding af det monumentale og det poetiske. Studiet af lyset under forskellige vejrlig var det, der interesserede hende mest. Hun malede også portrætter af sine nærmeste og hyldede moderen, der ses i midten på det store figurmaleri til Folketinget, Fra kvindevalgretskampens første dage.

Genealogi

Luplau, Henriette Marie Antoinette, 1848-1925, maler. *7.9.1848 i Hillerød, ?26.8.1925 på Fr.berg, begr. smst. (Solbjerg). Forældre: Skolebestyrer i Hillerød, senere sognepræst Daniel Carl Erhard L. og Nicoline Christine Monrad. Ugift.

Uddannelse

Tegnesk. for Kvinder (Vilh. Kyhn); forsøgt adgang til Kunstakad. Kbh. 1874; studier i München (Eilif Pettersen) o. 1875-76; Acad. Colarossi, Paris (R. Collin og G. Courtois) 1882-84.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links