oversigtsfoto sf V
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
290535
Sted- og lokalitetsnummer
180603-84
Anlæg
Milepæl/-sten, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2016 e.Kr.)

Original fredningstekst

Milesten. Groft tilhugget milesten, der er ca. 0,17 x 0,22 x 070 cm. Der er indhugget tallet ”4” på forsiden af stenen.

Undersøgelseshistorie

2016
Museal besigtigelse - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro KommuneMilesten med inskriptionen 4. Den gamle landevej er tidligere gået gennem Hoven Vandmølles gårdsplads, men gør det ikke længere. Milestene har tidligere stået et andet sted på grunden, men er af den nuværende ejer blevet flyttet ud i græsset ved indkørslen. Står sådan at alle forbikørende på Påbølvej kan se tallet. Stenen er tilhugget, firkantet (kvadratisk), med en kant forneden, hvor den laveste del kun er groft tilhugget. Ca 70 cm høj, 22 cm bred og 17 cm tyk (målt for oven).
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen

Vandmølle

Vandmølle er en mølle, der drives ved hjælp af vandkraft. Vandmøller kendes fra Middelhavsområdet fra ca. 100 f.v.t. og beskrives ca. 30 f.v.t. af den romerske arkitekt og ingeniør Vitruvius. Teknikken nåede senest omkring år 1000 til Danmark, og de ældste skriftlige kilder nævner vandmøller i 1130'erne. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links