Stenen set fra sydvest
.
Stenen set fra nord
.
Stenen set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Billund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
290536
Sted- og lokalitetsnummer
170812-166
Anlæg
Milepæl/-sten, Nyere tid (dateret 1849 e.Kr. - 1913 e.Kr.); Kilometersten, Nyere tid (dateret 1907 e.Kr. - 2000 e.Kr.)

Original fredningstekst

Milesten/kilometersten. Stenen er 105 x 105 cm, og 175 cm høj. Indhugget i stenens sydside er Frederik den 8.s monogram og indskriften "50 km". Herunder er der på stenen påmalet "VEILE".

Undersøgelseshistorie

2006
Museal rekognoscering - Sydvestjyske Museer1800tals milesten omgjort til kilometersten med Frederik den 8. monogram og indskriften "50 km"
2018
Museal besigtigelse - Sydvestjyske Museer1800-tals milesten omgjort til kilometersten. Indhugget i stenen er Frederik den 8.s monogram og indskriften "50 km". Herunder er der på stenen påmalet "VEILE". Stenen består af en sokkel og en søjle, begge i tilhugget granit. Soklen har en 105x105 cm stor kvadratisk base, hvor ovenpå der er udhugget en 15 cm høj cirkulær underdel til søjlen. Selve søjlen er 160 cm høj, let konist (mindre i top end i bund) og med de sidste 15 cm gående op i en spids. Kilometerstenen er placeret 3,7 meter fra asfaltkanten. 90 cm øst for soklen er der placeret en trafiktællerboks fra Vejdirektoratet (Tidligere Ribe Amt). Ved besigtigelsen var tallet "8" i monogrammet og "50 km" opmalet med rødt, o firkanten rundt om "50 km" opmalet med hvidt. Monogram og VEILE har også været opmalet med rødt, men det var næsten slidt af monogrammet, og VEILE var kun vanskeligt læsbart.
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Kilometersten

Kilometersten er afstandsmærker opsat langs landevejene, så de vejfarende kunne følge med i, hvor langt de var kommet på deres rejse. Kilometerstenene afløste milestenene ved indførelsen af metersystemet i 1907 og var i brug op til slutningen af 1900-tallet, hvor mange kilometersten afløstes af plastikstolper og metalskilte. Der findes en lang række forskellige typer af kilometersten, alt efter opstillingstidspunktet, og hvilket amt stenen er opstillet i. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links