Oversigt - set fra vest.
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Frederikshavn Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
03161
Sted- og lokalitetsnummer
100310-20
Anlæg
Mindesmærke, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Meddelt til Naturstyrelsen, men ikke tinglyst: ********************************** Mindesten. Stenen er 225 cm høj. Det nederste stykke er firkantet tilhugget, 59 x 59 i fladen og 59 cm højt. Stenens øverste del er rund, 54 cm i diameter og med en afrundet top. En lille hulkel i overgangen fra det kvadratiske til det runde stykke. Det hele hviler på et fundament, 116 x 116 cm i fladen og 25 cm højt. På siden, som vender mod V, på det nederste, firkantede stykke er følgende tekst indhugget: GAARDBO BIRKS TINGBAKKE På den runde del af stenen, stadig mod V, ses hhv. 40 cm oppe, samt helt for oven, to 6,5 cm brede bånd indhugget rundt om stenen.Under det øverste bånd en oval forsænkning, 46 cm høj og 37 cm bred, i hvilken der, med ophøjet ”skrift”, er udhugget en figur af to vægtskåle i balance med en krone oven over. Under den ovale forsænkningen ses indhugget: 1546 – 1797 Opstillet på bakkedrag, i en 4 x 4 m stor indhegning, bestående af en tung jernkæde, ophængt på træpæle.

Undersøgelseshistorie

2007
Diverse sagsbehandling - KUAS, FortidsminderLokaliteten mgl. data.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Se alle arikler om monumenter og mindesmærker

Læs videre om

Eksterne links