Faktaboks

Kommune
Hjørring Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
041330
Sted- og lokalitetsnummer
100615-86
Anlæg
Mindesmærke, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sagnsten, ”Snildemandsstenen”. En halv sten, med en enkelt kilemærke eller to. 85 x 70 x 45 cm stor. Sagn: Det fortælles, at hyrdedrengen gemte sin tøjrekølle ved stenen om aftenen, når han skulle hjem. Når han kom om morgenen, tog han tøjrekøllen og sagde til stenen: ”God morgen du SNILDEMAND, er duggen ikke drevet af dig endnu,. ellers skal jeg fanden galeme få den ud af dig”. Og så slog han tøjrekøllen mod stenen. I gammel nåleskov.

Undersøgelseshistorie

2007
Diverse sagsbehandling - KUAS, FortidsminderLokaliteten mgl. data.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumSagnsten i Plantage. "Snildemandsstenen". En halv sten, med et enkelt kilemærke eller to. 85 x 70 x 75 cm stor. I nåletræsplantage. Det fortælles, at hyrdedrengen gemte sin tøjrekølle ved stenen om aftenen, når han skulle hjem. Når han kom om morgenen, tog han tøjrekøllen og sagde til stenen: "God morgen du snildemand, er duggen ikke drevet af dig endnu, ellers skal jeg fanden galeme få den ud af dig" Og så slog han tøjrekøllen mod stenen.

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links