Nilfisks lager i Brøndbyøster. Nilfisk er kendt for at fremstille støvsugere til private hjem, men udvikler også rengøringsmaskiner, der bruges i vidt forskellige erhverv rækkende fra industrivirksomheder til ko- og svinestalde, byggepladser, hospitaler og kontorer.
.

De fleste danskere kender Nilfisk-støvsugere, men Nilfisk-koncernen er langt mere end husholdningsstøvsugere. Den har udviklet sig til en af verdens førende producenter og forhandlere af professionelt rengøringsudstyr med et globalt forhandlernet og tilstedeværelse i flere end 100 lande. I 2012 flyttede hovedsædet fra Frederiksberg til Brøndby Kommune.

Nilfisk har produktion i bl.a. Danmark, Tyskland, Ungarn, Italien, Kina, USA og Mexico og beskæftigede i 2017 i alt ca. 5.700 medarbejdere. Heraf arbejdede ca. 300 i hovedsædet i Brøndbyvester.

Virksomheden blev grundlagt i 1906 af P.A. Fisker og H.M. Nielsen og producerede i begyndelsen elektromotorer. I 1910 fik Nilfisk patent på den første elektriske støvsuger i Europa, og det blev en afgørende succes. I en årrække producerede man den ikoniske motorcykel Nimbus, men produktionen ophørte i 1960.

I slutningen af 1980’erne forsøgte den kontroversielle erhvervsmand Klaus Riskær Pedersen at opkøbe en bestemmende andel i Nilfisk, men forsøget mislykkedes, og det blev i stedet NKT Holding, der overtog virksomheden. Siden er virksomheden ekspanderet især gennem opkøb af andre virksomheder inden for rengøringsmaskiner med mærker som bl.a. Gerni, Advance og ALTO samt en kinesisk producent af rengøringsudstyr, Viper.

I 2017 blev Nilfisk A/S udskilt fra NKT og blev et selvstændigt børsnoteret selskab. Samme år lancerede virksomheden robotten Liberty A50 som led i en stor satsning på intelligente rengøringsmaskiner til det professionelle marked.

Videre læsning

Læs mere om industrien i Brøndby Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Erhverv og arbejdsmarked