Faktaboks

Preben Juul Skaarup
Født
27. december 1946, Esbjerg
Virkested
Danmark

Biografi

Preben Skaarup har markeret sig i adskillige konkurrencer i samarbejde med andre arkitekter og tegner sig for flere markante værker i 1990erne, både ret enkle som boligbebyggelsen Soluret og Fonnesbæk Kirkegård og mere kunstfærdige anlæg, f.eks. Vejle bypark og gårdhaverne ved Telecenter Fyn. Boligbebyggelsen Soluret har en enkel, letopfattelig plan, hvor boliglængerne er placeret omkring en cirkulær grønning, et lille landskab med sø, lund og småbakker. Den cirkulære form understreges af en dobbeltring af plataner og en bøgehæk. Fonnesbæk Kirkegård kendetegnes ved en gennemløbende grønning, der på begge sider afgrænses af to bueformede egebeplantninger, og på den laveste del findes en oval sø. I egebeplantningerne er planlagt gravgårde, indbyrdes adskilt af brede, klippede hække. Mod vest pointeres udsigten til det åbne land af et bredt, lineært chausséstensbånd gennem grønningen.

Vejles bypark er et stiliseret landskab, hvor en snes ovale bakker i varierede størrelser spreder sig over en flad plæne. Hovedaksen er en bred, kurvet promenade, der danner forplads for musikteater og rådhus og vider sig ud til en forsænket, oval friluftsscene. Vandelementet er indarbejdet dels ved Vejle Å, der løber foran rådhusets facade, dels ved et bredt og lavvandet bassin med en lang sydvendt siddetrappe. Gårdhaverne ved Telecenter Fyn er udformet med udsøgte belægninger og et varieret plantevalg. I en have er udlagt et gridnet af chausséstensbånd over en let bølgende græsflade, og en klippet takshæk i varierende højde og bredde slynger sig mellem fem espalierstykker og solitære træer. En anden består af en stor trappeformation med knækkede, ulige brede trin, forsynet med store betonkugler. Trinene er skiftevis beplantet eller befæstet med farverige granitskærver.

Genealogi

Skaarup, Preben Juul, *1946, landskabsarkitekt. *27.12.1946 i Esbjerg. Forældre: Frugtgross. Peder Pedersen S. og sygeplejerske Karen Juul. ~16.2.1974 i Ringkøbing med ark. Karen Vium Jensen, *5.12.1947 smst., datter af cykelhdl. Oluf J. og Signe Vium. Ægteskabet opl. 16.11.1994.

Uddannelse

Ark.sk., Århus, afg. fra afd. for Landskabs- og Havekunst 1974.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links