Oversigt - set fra vest.
.
Oversigt. Bemærk stejl mod vest - set fra nord.
.
Oversigt - set fra vest.
.

Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
131241x
Sted- og lokalitetsnummer
120515-80
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 5 x 10 m, (kun østligste del tilbage). Står med stejl brink. Stærkt ødelagt. Græsklædt i have. Ø. Hornum, matr.nr. 6f (vestre del af højen): Høj i skel til Ø. Hornum, matr.nr. 6æ (østre del af højen).

Undersøgelseshistorie

1887
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Sb.] No. 74-80 Smaa, flade Høje med udskredne Sider, flere mindre Gravninger, ikke udgravede.
1959
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidFrigivet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links