Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
171156
Sted- og lokalitetsnummer
120405-117
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejer: 1961, Hobro kommune, matr.nr. 12g 1938: Høj, ca. 3 x 17 m, velbevaret, med en lille, oprejst sten i toppen. 1961: Høj, 2,0-3,5 m høj og ca. 22 m i tværmål; smuk toppet, og bortset fra lidt flade, tilgroede ujævnheder på vestsiden er den særdeles velbevaret. I sydvestfoden ses en randsten, og ca. 1,5 m længere inde opad højsiden, der her er lidt flad, ses en samling på 5 sten, hvoraf 1 muligvis er en randsten på primært leje, medens de andre muligvis er på sekundært leje. Den ene af disse sidste er en stor, flad stenblok med største længde af ca. 1 m og vel ca. 20 cm tyk. På toppen nedgravet en sten af koltringsstørrelse, ra- gende ca. 30 cm op. Stedet, hvor den står, er en mindre, græsklædt plet. Antagelig er stenen sat i ny tid (skel- sten ?). Lynggroet, dels i ager (mod vest), dels i plan- tage (mod øst). Matr.nr. 12g af Hørby, Hørby sogn: Høj i skel til matr.nr 8e af Øls, Øls sogn.

Undersøgelseshistorie

1888
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1958
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumVegetationsløs høj i skovbryn. Begyndende tilgroning i diverse, und løvtræsopvækst.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links