sf N
.
sf NV
.
sf NV
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
250329
Sted- og lokalitetsnummer
180417-67
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,1 x 21 m. Velbevaret. 3 steder i overfladen er for nylig gravet snævre, dybe huller. Lyngklædt mellem grusgrave.

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGravhøj, tilgroet gl. hul (1,0 x 0,4 m. stort og 40 cm. dybt) i toppen, et par uregelmæssige huller ved højfod i nord (afskrabninger) samt 2 større maskinafskrabninger (2,5 m. brede, 20 cm. dybe) i vest ind mod højfoden, hvor tørven er lagt op på højfoden (hullerne mos- og lavt græsbevokset - et til to år siden ?), grusgravskant 70 m. mod SØ, højspændingsmaster 33 m. mod S, bevokset med lyng, sortebær, lidt græs og fyrkrat på toppen, i ager. Ejeroplysninger på berejserskema. Bevoksning: 1990: Lyng og Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links