Oversigtsfoto
.

Faktaboks

Kommune
Struer Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
190345
Sted- og lokalitetsnummer
180713-206
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tidligere C-høj tinglyst med følgende tekst: ********************************** Høj, 0,6 x 10 m. Udflydende form, især mod NV. Gravet skår i østsiden til top, ca. 0,5 m dybt, hvori en favnstor sten ved top. Flade afgravninger i siden rundt om. På langstrakt, naturlig hedeknold.

Undersøgelseshistorie

1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Tinglysning - Det Kulturhistoriske Centralregister
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumLanghøj i NNV-SSØ retning. ca 30x15m (øjemål). Gennemgravet. Højfyld fra sydlige ende kastet ned på vestsiden. Højfyld i nordlige ende kastet fremefter. Også eftergroede huller i sydlige og nordlige del af midten.
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links