Oversigt set fra syd
.
Oversigt set fra sydvest
.
Oversigt set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
110721
Sted- og lokalitetsnummer
110712-49
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3,3 x 18 m. I NØ et 5 m bredt hul. I NV flad afgravning. Fyr i hede og ager.

Undersøgelseshistorie

1915
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGræsklædt og plejet høj på lille friareal jfr. 1107:15. Pløjes helt til højfod imod N,Ø og S. Gl. flade afgravninger af NØ, SØ og SV-NV lige højsider, nu helt græsklædte. Topkrater ca. 1,2 m. dybt og 4 m. i diameter med en minde gennembrydning af NØ-højtop. På højfladen spredte trested fra tidligere grantræsbevoksning. Grenkvas på højfladen bør fjernes i forbindelse med amtets vedligeholdelsespleje. ** Seværdighedsforklaring ** Højgruppe jfr. 1107:15. Bevoksning: 1992: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Buske bør fældes, så højen (og gruppen) fremtræder tydeligere.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links