Oversigtsfoto
.

Faktaboks

Kommune
Struer Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
190431
Sted- og lokalitetsnummer
180517-9
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 12/9 1919. Gdr. Kristian Bendtsen. Diplom Høj, 4 x 20 m. I ager. Beplantet med gran, hvoraf flere udgåede. Lille hul i toppen. I nordsiden kørtes der for ca. 40 år siden flere vognlæs fyld bort (heri flere urner). I samme side er højen på 4-5 steder kraftigt gennemhullet af rævegrave, ligeledes i toppen. NM.I.: Ejeren blev i 1919 lovet MS.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1919
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1919
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1966
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Målene passer men hullet i toppen er temmelig stort ca 1,8 dybt og 4x5m i diameter. Ikke længere beplantet m fyr, men med hybenbuske på sydlige halvdel og et par rønnetræer i N og S. Spor efter fjernelse af jord på nordsiden - der næsten er lodret. De andre sider er dog også temmelig stejle.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links