Oversigtsbillede - højen set fra S
.
Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Oversigtsbillede - højen set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
34068
Sted- og lokalitetsnummer
190301-71
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Ø.Gjerndrup. Tingl.: 11/7 1913. Gdr. Knud Møller. Diplom Afmærkn.: MS 1919, oberstl. Lund. Høj, ca. 1,6 x 17 m. I top lille hul. Foden afpløjet, navnlig mod øst. Græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMt. No. 3b. Høj, lynggroet i Ager, velbevaret. 1,60 met. høj, 17 met. i Diameter.
1913
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1940
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Omhandler sb. 71 og sb. 73]. Besigtigelse foretaget i forb. m. lodsejers ønske om at sløjfe den ene eller begge høje. Beliggende på matr. nr. 3 b af Gerndrup, Brørup s., Malt h. Den ene var en ret stor høj, hvis S-del i ældre tid var blevet en del afgravet, den anden (nordligere) var en lille enkeltgravshøj lidt afgravet i N-siden og med ...[?] i toppen, den lå lige N for den større høj. Begge høje var absolut fredningsværdige. Tilladelse til sløjfning blev ikke givet.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,6 x 17 m. I top lille hul. Foden afpløjet, navnlig mod Ø. Græs i ager.
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links