set fra NØ
.
set fra S
.
set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
250436
Sted- og lokalitetsnummer
180106-178
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 m høj, tilbage er nu kun en trekant af N-siden, 4 x 9 m, med nøgne afskårne sider. Tinglysning af C-højen 1992: **************************** Høj, 1,5 m høj og 7 x 11 m stor. I ager.

Undersøgelseshistorie

1883
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, den nordlige 1/3 står tilbage, med ca. 1 m. høj brink mod syd og øst, alt tilgroet, undtagen den SØ-lige del af brinken, der er afskrabet af kreatur, bevokset med græs, løvkrat og løvtræer i ager. Højen har en landskabelig virkning og danner sammen med træerne et naturligt blikfang i et kedeligt,fladt landskab. Trods sin lidenhed ser den fin ud fra landevejen i nord, som er meget trafikeret for vestjyske forhold. Bør hegnes. Bevoksning: 1991: Græs og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links