Oversigt set fra vest
.
Oversigt set fra syd
.
Oversigt set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
120614
Sted- og lokalitetsnummer
110212-9
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,5 x 6 m, stærkt beskåret og overpløjet. Græsklædt i ager. C-højen tinglyst 1995 med flg. beskrivelse: Rundhøj, 1,5-1,8 x 15 m. Indeholder et stenbygget kammer, formentlig hellekiste eller lignende. Oprindelig afgravet i N og S. I 1995 restaureret til oprindelig diameter efter sonderende gravning. Så længe matrikelskellet umiddelbart S for højen opretholdes, har de til enhver tid gældende bestemmelser om dyrknings- og sprøjtningsfri 2-m zone alene gyldighed på ejendommen matr.nr. 22-a Østerild By, Østerild, og ikke på naboejendommen mod syd.

Undersøgelseshistorie

1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet er en høj, restaureret. Står fint rund og græsklædt, i SØ hjørne af have/gårdsplads.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links