Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
300247
Sted- og lokalitetsnummer
190705-104
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 22 m. Topsænkning. Firkantet gravning mod Ø. V-formet gravning mod V, begge nær toppen. Indgravning i S- og Ø-fod. Be- plantet i bælte af nåletræer.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1.50 M høj og 22 M. i Tværm. I V. Side er gravet Kartoffelkuler, paa N.V. Side er Overfladen i stor Udstrækning afgravet ved uregelmæssige, tilgroede Huller. I Toppen mindre Huller. I S. Fod en dyb Indgravning, i Ø. Fod en lignende. Lynggroet i Hede.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1.50 x 22 m. Topsænkning. Firkantet Gravning mod Ø. V-formet Gravning mod Vest, begge nær Toppen. Indgtravning i S- og Østfod. Beplantet i Bælte af Naaletræer.
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links