Oversigtsbillede - højen set fra sydøst
.
Oversigtsbillede - højen set fra vest
.
Oversigtsbillede - højen set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
33051
Sted- og lokalitetsnummer
190208-36
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 2 m høj og ca. 17 m i tværmål. Afpløjet i firkant, med ca. 1 m's høje stejlbrinke i vest og nord. Foden afpløjet, lav- ning i den flade top. Op ad sydsiden redskabsskur. Lyng og enkel- te træer i ager.

Undersøgelseshistorie

1907
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 M. h., 25 M. i Tværmaal. I Top en uregelmæssig tragtformet, delvis tilgroet, indtil 1.40 M. dyb Nedgravning. Siden nogenlunde velbevaret mod SV., i øvrig overalt beskadiget ved gamle tilgroede Afgravninger. Lynggroet. Liggende i Ager.
1907
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 17 m. Afpløjet i firkant, med 1 m høje Stejlbrinker i V og N. Foden afpløæjet, lavning i den flade top. Op ad sydsiden redskabsskur. Lyng og enkelte træer i ager.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links