gravhøj oversigt fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322577
Sted- og lokalitetsnummer
020607-110
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj. 20 x 20 x 1,2 x m. Flad måske afgravet top.

Undersøgelseshistorie

2014
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumGravhøj. Rund gravhøj med affladiget top. Højde 1 – 1,2 meter, ca. 20 meter i diameter. Højen ligger i en nylig udtyndet bøgebevoksning bestående af 5 – 10 år gamle træer, formodentlig et selvforyngede. Den var stærk overgroet med urter og brombær og overfladen kun synlig i begrænset omfang. Enkelte 5 -7 meter høje bøgetræer vokser på højen. Højen er beliggende i Aastrup Hestehave, 40 meter øst for vejen til Aastrup.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links