Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
15031
Sted- og lokalitetsnummer
110101-20
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Agerhøj", 15 x 3,2 m. I Ø SØ 3,7 m bred, dyb gravning, firkantet afpløjet. Græs- og lynggroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAgerhøi. Bevoksning: 1980: Græs
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidUdgravet Høj, 16.2 i Tværm., 3.3 m. h. Fra ØSØ indført en bred og dyb Gravning, der har borttaget Højens Top, nu tilkastet og eftergroet (3.7 m. Br.). I Siden mod SV to store Kartoffelkuler. Græs- og lynggroet paa en firkantet Græs- og Lyngplet i Ager. E. 1877: 'Agerhøj'. Bevoksning: 1980: Græs
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj "Agerhøj", 15 x 3,2 m. I ØSØ 3,7 m bred, dyb Gravning, mod Ø og SV større Gravning, firkantet afpløjet. Græs- og lynggroet i Ager.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som tidl. beskr. Hertil: Gl. kreaturskader i form af flade aftrædninger på N- og S-side af høj. For nylig pløjet for tæt til højfod imod V (1 fure med permanent græs vendt ud i ager). Mundtligt påtalt overfor ejer. Bevoksning: 1980: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt høj i ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links