Oversigt set fra V
.
Oversigt set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
171438
Sted- og lokalitetsnummer
140410-128
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tinglysning af tidl. C-høj 1997 ************************ Høj, 1,3 x 12 m. Centrale del forstyrret, antagelig helt til bunden. Dog tilbagestår betydelige dele af højens volumen, med den østlige halvdel (uden om centralkrateret) i ca. fuld højde, og øvrige del af "ringvolden" i noget reduceret højde. En stor sten ligger i krateret, en anden på kanten øst for dette. Gangsti over østlige del af højen.

Undersøgelseshistorie

1989
Diverse sagsbehandling - Kulturhistorisk Museum Randers
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorC-høj. Stærkt forgravet høj, hvis centrale del antagelig er helt forstyrret. Der tilbagestår den østlige halvdel uden om centralforstyrrelsen i nogenlunde fuld højde, samt den øvrige del af "ringvolden" i noget decimeret højde. En stor sten ligger i centralkrateret, en anden på kanten Ø for dette. En gangsti går over østlige del af højen og skærer sig noget ned i denne. Der resterer betydelige dele af højens volumen. Dette, i forening med at højen fremdeles syner som en høj, jfr. fotos, og at den iøvrigt ligger i et naturfredet område, gør at højen tinglyses. ** Seværdighedsforklaring ** Er seværdig i samspil med øvrige høje i nærheden, samt for de overmåde smukke, naturfredede omgivelser. Bevoksning: 1990: Græs
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links