Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
160859
Sted- og lokalitetsnummer
120201-83
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejer: Ålborg kommune kun matr.nr. 1h, Illerisgård. Høj, 2 x 18 m. I top uregelmæssigt hul ca. 4 x 4 m stort og ca. 0,6 m på dybeste sted. Mod øst er siden lidt fladt afgra- vet. Siderne lidt ujævne, alt dog tilgroet. Bevokset med lyng og fyr. Grænser mod øst til plantage, mod vest til hede. Matr.nr. 3a, Hole by: Høj i skel til matr.nr. 1h, Illerisgård, Alstrup sogn.

Undersøgelseshistorie

1882
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumHøjen er beliggende ii uplejet kratbeplantning i plantage. Anvist sti passerer forbi fortidsmindet. Dogfremstår højen fuldstændigt tilgroet og camoufleret i terræn. Bør plejes.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links