4765, oversigt set fra NØ
.
4764, oversigt set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
28033
Sted- og lokalitetsnummer
180605-60
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Annebjerg", 3,55 x 26 m. I top en stor sænkning, hvori et 3,5 m vidt og 1,2 m dybt hul, herfra i sydøstlig retning en række dybe og forholdsvis nye kratere. Lyng i plantage.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 4,0 x 28,0 x 28,0 m. "Annebjerg". I top sænkning, 5 x 3 m., ca. 3/4 m. dyb, med åbning mod SØ. Højen er - sammen med 2803:4 - beliggende i lille hedestykke øverst på bakke omgivet af tæt, upasset plantage (ejeren har det for jagtens skyld). Desværre vil hedestykket ikke overleve længe, men gro til i selvsået fyr, hvis ikke der snart bliver gjort noget. Højen er mere end 2/3 dækket af disse fyrrebuske og -træer. Det ville endnu være overkommeligt at rydde området for træer og buske. Der er afkrydset i "Særlig landskabelig virkning" uden hensyn til, at den omgivende plantage i øjeblikket dækker for højen fra de fleste vinkler. ** Seværdighedsforklaring ** Imponerende og velbevaret høj med karakteristisk beliggenhed øverst på en bakkekam og med vid udsigt over Skjernå-dalen. Var tidligere et yndet udflugtsmål på egnen. Bevoksning: 1980: Lyng og Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links