set fra N
.
set fra S
.
set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
270620
Sted- og lokalitetsnummer
180301-3
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Vesterlandet. Høj, 1,75 x 15 m. I top et hul omtrent til bunds herfra til fod mod SV en 2 m bred og 1 m dyb grøft. Gammel gravning ved fod mod nord. Lyngklædt med fyr i ager.

Undersøgelseshistorie

1894
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 1,8 x 18,0 x 16,0 m. Grøft, ca. 1 m. bred, ca. 2 m. dyb (N/S) fra N for midten over denne og til S-fod. Skovdige over Ø-fod, mindre gravning i SØ-side, flere store rævehuller, i brug. Rende gravet over N-fod. Alt gamle skader. I tæt virvar af buske, døde og væltede træer etc. S for højen en stor bunke træer og rødder, form. fra rydningen af et læhegn. I kant af plantage. Minus foto p.g.a. bevoksning. "Paragraf 53": - men vi gør ikke noget ved det. Bevoksning: 1982: Løvkrat og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links