Oversigtsfoto
.
Oversigt set fra S
.
Oversigt set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240467
Sted- og lokalitetsnummer
180408-148
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Vigtigt oplysning fra Filarkivet: I 2006: Horsens Mus. har konstateret, at der er tale om en naturlig forhøjning. Tingbogen er undersøgt. Der er ikke registreret FM på ejendommen

Undersøgelseshistorie

2006
Diverse sagsbehandling - KUAS, FortidsminderLokaliteten mgl. data.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2016
Diverse sagsbehandling - KUAS, Fortidsminder2006: Horsens Mus. har konstateret, at der er tale om en naturlig forhøjning.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune
2016
Museal besigtigelse - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro KommuneDen aflange høj er ret udflydende og med en ujævn overflade pga. gamle skader. Det midterste af den sydlige halvdel er tilsyneladende det højeste punkt. Højen er hegnet. Den er markeret med højsignatur på både de høje og de lave målebordsblade. Det er tænkeligt, at den lidt højere midte på den sydlige del er den oprindelige rundhøj, og at arealet rundt om dette centrum er resultatet af kreaturaktivitet og måske også af gamle nedgravninger.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links