5370, Oversigt, s.f. SØ
.
5369, Oversigt, s.f. SØ
.
Oversigt set fra sydøst
.

Faktaboks

Kommune
Struer Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
190416
Sted- og lokalitetsnummer
180706-24
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Asmind høj. Udjævnet og afgravet. Kun lille rest af den nordlige del beva- ret. Græsgroet i ager. Centralgraven måske urørt.

Undersøgelseshistorie

1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Museal berejsning - Holstebro MuseumOverpløjet men stadig tydelig gravhøj. Fredningsværdig høj, der er beliggende på toppen af en bakke. Græsklædt i mindre fritholdt stykke i dyrket ager. Stærkt udflydende sider, men synlig fra landevejen, hvor den bemærkes når man kører forbi.
2012
Museal besigtigelse - Holstebro MuseumDer er tale om en overpløjet høj, som har ligget i overdrev de sidste mange år. På luftfotos kan man se, at højen ligger i udyrket hen siden 1995, men der er intet, der tyder på, at højen er blevet dyrket i tiden umiddelbart før 1995. Højen ligger i overdrev i dyrket mark og er klædt i græs. Højen er ca. 0,8 m høj og 8 m i diameter. Den har let udflydende højfod og en plyndring i top, som måler 1,5 x 1,5 x 0,4 m.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links