oversigt, set fra SØ
.
oversigt, set fra NV
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322049
Sted- og lokalitetsnummer
030110-127
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Afmærkn.: MS 1887 Runddysse på Rungelørebjerget. Kammer med stor og meget høj overligger, 5 sidesten, tærskel og 4 gangsten. Omsat med randsten. NMI: "Rungeløsebjerget". (Seværdig. Herfra meget smuk udsigt).

Undersøgelseshistorie

1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 1 x 10 m. Nybeplantet.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRunddysse på høj, der er 1,2 m h. Kammeret består af 5 bæresten og 1 tærskelsten. 1 meget stor overligger ses på plads. Ved højfoden ses flere randsten. Bemærk at der ikke er observeret nogen gangsten ved dyngen. Bevoksning: 1983: Løvkrat og Løvtræer
2009
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2009
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links