oversigt, set fra øst
.
oversigt, set fra nord
.
oversigt, set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
321915
Sted- og lokalitetsnummer
030110-339
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca 1,5 x 10 x 14 m. 4 randsten synlige, hvoraf 1 i nord og 3 i øst. Højens vestlige side er afskåret af et skovspor. I toppen og den sydlige halvdel er en op til 0,7 m stor sænkning.

Undersøgelseshistorie

1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I højens top og S-halvdel en op til ca. 0,7 m. dyb sænkning med ca. 4 m. i diam. Enkelte sten ses i markoverfladen. 4 randsten synlige, hvoraf 1 i N og 3 i Ø. Højens V-side er afskåret af skovspor. I SV støder resterne af et stengærde op til højfoden. Bevokset med gamle bøgetræer og græs. Ligger i bøgeskov umiddelbart indtil kanten af nytilplantet granskov. Foto fra S. Bevoksning: 1985: Græs og Løvtræer
1985
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningHøj, ca. 1,5 x 10 x 14 m. 4 randsten synlige, hvoraf 1 i nord og 3 i øst. Højens vestlige side er afskåret af et skovspor. I toppen og den sydlige halvdel er en op til 0,7 m stor sænkning.
1985
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1986
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAsnæs Vesterskov, hovedafd. 1, afd. 25.
1986
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links