Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
270585
Sted- og lokalitetsnummer
180302-173
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Assing. Tingl.: 22/5 1909, gdr. Anton Pedersen. Diplom. Afmærkn.: MS 1928, lærer Chr. Krogh. Høj, ca. 2,3 m høj og ca. 15 m i tværmål. To mindre gruber i øst- og sydsiden; foden mod nord noget beskåren. (Beskrivelsen fra det gamle kart.kort; ny beskrivelse ikke optaget ved fred- ningsberejsningen; højen ved en forglemmelse ikke ført fra lommebogen over på fredningslisten).

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1909
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1958
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 1,8 x 15,0 x 12,0 m. Indgravning over S-fod, sænkning i Ø-side af top, et par meter bortgravet mod N, ellers ganske nydelig. I lille filtret løvkrat ved veje. Langs diget for højen er gennem adskillige år henlagt sten og halm og fyld, så der er nu en lav vold langs markvejen. Højen bør soigneres og i sammenhæng med pleje, bør den henlagte fyld fjernes. Nu er det uden mening. Intet foto p.g.a. krat. Bevoksning: 1983: Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links