Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
260559
Sted- og lokalitetsnummer
180302-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fælles kort for 2605-55, 58, 59. Ejerlav: Assing. Afmærkn.: MS 1898. Høj, 2,75 x 22 m. I Ø-siden af toppen mindre fordybning, ellers velbevaret.

Undersøgelseshistorie

1892
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, i østside af toppen græsgroet fordybning, i vestsiden af toppen græsgroet affladning, bevokset med lyng og en enkelt lille løvbusk i et lille stykke hede i opgivet ager mellem vej og parcelhuskvarter, stier op på højen, på den anden side af vejen ca. 20 m. N for højfod er henlagt tilgroede og delvist tilgroede store mandshøje dynger jord og sten i en tilgroet større grusafgravning, vejen er gravet et godt stykke ned, med høj brink op til høj. Bevoksning: 1990: Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links