Oversigt set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
151321
Sted- og lokalitetsnummer
120402-88
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 5/9 1916. Gdr. Hans Mortensen, Vissenbækgård Diplom Afmrkn.: MS. 1917, oberstl. J.C. Lund Anselig høj, 5 x 35 m. Ransten fjernet i N. Overfladen over- alt gravet i terrasser af ræve og grævlinger. Skred i N, S og Ø. Graner i plantage.

Undersøgelseshistorie

1888
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal restaurering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorFoto fra nordvest. Mål: 5,6 x 35,9 x 35,9 m. Toppen virker noget forgravet. I syd har væltede træer forstyrret højfoden. Rævegrav i nordsiden og toppen. Gangen i nord stoppet med en pæl. Ellers ingen nye skader. Bevoksning: 1980: Græs og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumHøjen er beliggende i uplejet plantage ret ud mod dyrket mark i nord.. Anseligt anlæg, bevokset med krat og træer. Bør plejes. 4-5 alvorlige dyregrave mod N og NV.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links